ТЕКТОНІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ БУДОВИ МОНОКЛІНАЛЕЙ ЗОНИ ЗЧЛЕНУВАННЯ ДНІПРОВСЬКОГО ТА ДОНЕЦЬКОГО ОСАДОВИХ БАСЕЙНІВ У ПРОБЛЕМІ ВИЯВЛЕННЯ НЕТРАДИЦІЙНИХ ПОКЛАДІВ ВУГЛЕВОДНІВ

Автор(и)

  • О. Окрепкий
  • І. Карпенко

DOI:

https://doi.org/10.53087/ug.2013.3(43).245537

Ключові слова:

зона зчленування, Дніпровсько-Донецька западина, монокліналі

Анотація

Сьогодні говорячі про нетрадиційні родовища газу мають на увазі метан вугільних пластів, сланцевий та зв'язаний газ. На наш погляд, до цього переліку слід додати поклади газу, що контролюються внутрішньоформаційними поверхнями неузгодження в осадових комплексах порід. Незважаючи на наявність ознак «традиційних» родовищ – колекторів, товщ, що екранують , відповідних структурних форм, – специфічні особливості їх залягання (під та над поверхнями неузгодження з переважанням літологічних та стратиграфічних факторів у формуванні пасток) дозволяють віднести їх до нетрадиційних. І хоча є всі передумови вважати названі типи покладів досить поширеними, вони нині не введені у цілеспрямований пошуковий процес. Додамо, що ці типи пасток також можуть характеризуватись наявністю «нетрадиційних» властивостей контролюючих газ порід, властивих сланцевому та зв'язаному газу: низькими проникністю, пористістю тощо.  

 

Посилання

Геология и нефтеносность Днепровско-Донецкой впа дины // Стратиграфия. – К.: Наукова думка, 1988. – 148 с.

Зоненшайн Л. П., Кузьмин М. И. Палеогеодинамика. – М.: Наука, 1993.

Карпенко І. В. Особливості рифтового етапу розвитку. – К.: Зб. наук. пр. УкрДГРІ. – 2003. – № 2.

Нафтогазоносність рифтогенів: Монографія / Галабуда М. І., Павлюк М. І., Варічев С. О. та ін. – Львів, 2003. – 112 с.

Хабанець І. А., Карпенко І. В. Тектонічна модель зчленування Дніпровського та Донецького осадових басейнів // Сейсмо-2013: Матеріали міжнародної конференції. – Крим, – 2013.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-10-10

Номер

Розділ

ГАЗ СЛАНЦЕВИХ ТОВЩ І ЩІЛЬНИХ КОЛЕКТОРІВ