ЕФЕКТИВНА МІНЕРАЛЬНА ПОЛІТИКА ЯК КЛЮЧОВИЙ ФАКТОР СТАЛОЇ ЕКОНОМІКИ

Автор(и)

  • Гюнтер ТІСС Технічний університет Острави; MinPol GmbH, Austria
  • Ірина СОКОЛОВА MinPol GmbН, Ukraine
  • Сергій КЛОЧКОВ MinPol GmbН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.53087/ug.2021.1-2(44-45).238854

Ключові слова:

мінеральна політика, критична сировина, природні ресурси, циркулярна економіка, стратегічні сектори, стратегічні технології, ERMA, цінові тенденції

Анотація

 У статті проаналізовано зміни в попиті на сировину для розвитку і швидкого поширення ключових технологій, що відповідають вимогам постійного, динамічного розвитку основних європейських галузей промисловості. Розглянуто взаємозв’язок між динамікою зростання споживання мінеральних ресурсів і зміною умов видобутку цих ресурсів. Здійснено критичний огляд методів прогнозування залежності від мінеральної сировини, зокрема, оцінний метод прогнозування, заснований на рекомендаціях з оцінювання потреб у природних ресурсах та їхніх замінниках.

  Представлений новий підхід демонструє, що будь-яка операція повинна бути проведена під час видобутку тільки один раз і привести до вилучення всіх корисних компонентів з використанням оптимізованої інтегрованої технологічної схеми. Цей принцип також передбачає, щоб всі побічні продукти й залишки використовувалися повторно і щоб побічні продукти в кінці життєвого циклу були «орієнтовані на майбутнє».

  Вказано, що доступ до мінеральної сировини має вирішальне значення для нормального функціонування економіки ЄС. Представлено новий список критичної мінеральної сировини (CRM) 2020 року і докладно обґрунтовано способи компенсації дефіциту CRM.

  Окремо наголошено, що до політики в галузі мінеральної сировини необхідно ставитися відповідально, щоб забезпечити безпеку інвестицій. Що стосується останніх кроків в напрямі економічної стійкості Європи, то створення Європейського сировинного альянсу (ERMA) визнано особливо ефективним. Глобальний галузевий стандарт з управління хвостосховищами представлено як надійний універсальний міжнародний інструмент з безпечного управління відходами видобування.

  Наведено аргумент, що, оскільки земельне питання є одним найбільш делікатних в густонаселених районах, то егалітарний (справедливий) розподіл землі є запорукою уникнення ризиків стерилізації мінеральних ресурсів.

  Зазначено, що є нагальна потреба у функціонуванні стратегічної та відкритої мережі між політичними, промисловими й місцевими громадами шляхом обміну інформацією для розширення знань, досвіду і навичок між зацікавленими сторонами. Прийняття цієї ідеї суспільством є фундаментальним завданням, яке необхідно виконати для створення безконфліктного простору освоєння мінеральних ресурсів.

  Висновки свідчать, що головне завдання на сьогодні – це створення ефективної системи моніторингу руху сировини ланцюжком створення доданої вартості. Здатність швидко виявляти проблеми мінеральної політики та реагувати на них забезпечить лідерство ЄС в стратегічних технологіях і галузях. Цей процес вже почався зі створення ERMA. Державні інститути, бізнес, наукові установи й громадянське суспільство в тісному діалозі здатні забезпечити сталий розвиток і безпеку цивілізації загалом.

Біографії авторів

Гюнтер ТІСС, Технічний університет Острави; MinPol GmbH

доктор геологічних наук, доцент Технічного університету Острави,
керівний директор MinPol GmbH

Ірина СОКОЛОВА, MinPol GmbН

виконавчий директор MinPol GmbН, член Спілки геологів України

Сергій КЛОЧКОВ, MinPol GmbН

радник з геологічної розвідки MinPol GmbН, член Спілки геологів України

Посилання

Circular Economy Action Plan, European Commission, 2020 <https://ec.europa.eu/environment/circular-economy/pdf/new_circular_economy_action_plan.pdf> (accessed: 01.03.2021) (in English).

Critical Raw Materials for Strategic Technologies and Sectors in the EU: a foresight study. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2020 (in English).

Global Industry Standard On Tailings Management, ICMM+UN+PRI. London, 2020 (in English).

Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development. United Nations, 2015 https://sdgs.un.org/2030agenda> (accessed: 01.03.2021) (in English).

World Mining Data 2019. Vienna, 2019 <https://www.world-mining-data.info/wmd/downloads/PDF/WMD2019.pdf> (accessed: 01.03.2021) (in English).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-30

Номер

Розділ

ПРИРОДНІ РЕСУРСИ У ХХІ СТОЛІТТІ